Začetek slovenskega izbora za Imagine Cup

Z dogodkoma »Prebojniki, pokažite se!« se je začel letošnji slovenski izbor za največje študentsko tekmovanje na svetu Imagine Cup 2012. Imagine Cup je mednarodno tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujejo študentje višje- in visokošolskih institucij z vsega sveta. V lanskem letu je na različnih regionalnih, lokalnih in spletnih izborih sodelovalo več kot 350.000 študentov, odlično pa se izkazali tudi slovenski predstavniki. Nosilec slovenskega izbora Imagine Cup 2012 je Microsoftov inovacijski center, organizira pa ga inkubator mariborske univerze Tovarna podjemov skupaj s soorganizatorjem, Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem, in partnerji.

Biljana Weber, generalna direktorica slovenskega Microsofta: »Imagine Cup je velika priložnosti za nadarjene in ambiciozne študentke in študente, saj jim omogoča, da se najprej na nacionalnem, nato pa še svetovnem odru izkažejo in dokažejo svoje znanje, ideje in inovativnost. Lahko pridobijo nova znanja in poglobijo tista, ki so jih pridobili v času študija, se pomerijo z najpametnejšimi sovrstniki s celega sveta ter sklenejo nova poznanstva in prijateljstva. Nemalokrat ideja, ki si jo zamislijo za Imagine Cup, poseje seme tudi za nov in inovativen start-up.«

Začetek slovenskega izbora tekmovanja Imagine Cup 2012
S prireditvama pod sloganom »Prebojniki, pokažite se!«, ki sta potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, se je v Sloveniji uradno začel že deseti krog tekmovanja Imagine Cup. Na uvodnih prireditvah so uspešni podjetniki, kot so direktor in solastnik Studia Moderna Sandi Češko, Andraž Tori iz Zemante in Boštjan Troha iz podjetja Zootfly skupaj z lanskimi zmagovalci, predstavniki skupine 2ndSight in drugimi zanimivi gosti, mlade poskušali navdušiti za sodelovanje na tekmovanju, uresničevanje drznih inovativnih idej ter podjetniških sanj. Svoje izkušnje s sodelovanjem na Imagine Cupu so orisali člani skupine 2ndSight, ki je lani zmagala na slovenskem izboru, na svetovnem finalu pa se uvrstila med 18 najboljših na svetu. Člani ekipe so tudi s pomočjo znanja, izkušenj in povezav, pridobljenih skozi sodelovanje na tekmovanju, ustanovili novo slovensko start-up podjetje.

Potek slovenskega izbora
Študentje imajo sedaj čas, da do 5. februarja na spletni strani www.imaginecup.si oddajo kratek opis svoje ideje s podatki o tekmovalni ekipi in mentorju. 21. februarja bo znanih šest najboljših ekip, ki se bodo v aprilu na slovenskem finalnem izboru pomerile pred komisijo uveljavljenih tehničnih strokovnjakov in izkušenih poslovnežev. Zmagovalna slovenska ekipa bo julija odpotovala v avstralski Sydney, kjer bo letos potekalo svetovno finalno tekmovanje.

O Imagine Cupu
Imagine Cup je mednarodno tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujejo študentje višje- in visokošolskih inštitucij z vsega sveta. Samo v letu 2011 je na lokalnih, regionalnih in svetovnem izboru sodelovalo več kot 350.000 študentov. Študentje sodelujejo v ekipah, ki predstavljajo posamezno fakulteto oziroma skupino fakultet, v obdobju predtekmovanja in finalnega izbora jih spremljata in usmerjata posebej za ta namen izbrana mentorja iz akademske skupnosti in gospodarstva. Študente se v skladu z dobro prakso spodbuja k multidisciplinarni sestavi ekipe oziroma k mreženju med fakultetami, prav tako pa tudi k povezovanju z gospodarskimi subjekti. Tematiko za svoje ideje študentje črpajo iz milenijskih ciljev Združenih narodov (Millennium Development Goals) s sloganom: »Predstavljajte si svet, v katerem tehnologija pripomore k reševanju najtežjih problemov«.

Organizatorji
Nosilec Slovenskega izbora za Imagine Cup 2012 je Microsoftov inovacijski center, organizira ga Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru skupaj s soorganizatorjem, Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem in partnerji. Generalna partnerja tekmovanja sta Microsoft Slovenija in družba HTC. Strateški partner je Start-up Center Tehnološkega parka Ljubljana, medijski partner pa dostop.si. (aNET)