Velika Britanija Washingtonu izročila študenta zaradi spletne strani

Velika Britanija je odobrila izročitev britanskega študenta ZDA, saj naj bi ustvaril spletno stran, na kateri so obiskovalci lahko zastonj gledali ameriške filme in televizijske serije. 23-letnik je prvi britanski državljan, ki bo tuji državi izročen zaradi kršenja avtorskih pravic.

Richard O’Dwyer, ki je študent na univerzi Sheppield Hallam v severni Angliji, naj bi z oglaševanjem na spletni strani TVShack zaslužil več deset tisoč evrov, preden so ameriške oblasti dosegle ukinitev spletne strani. Britanski sodnik je nato januarja razsodil, da O’Dwyerja lahko izročijo ameriškim oblastem zaradi suma kršitve avtorskih pravic, so v torek sporočili iz britanskega notranjega ministrstva.

Tiskovna predstavnica britanskega notranjega ministrstva je ob tem dejala, da vlada ni našla nobenih zakonskih omejitev za njegovo izročitev: “9. marca je notranja ministrica, potem ko je skrbno preučila vse pomembne okoliščine, podpisala odredbo za izročitev Richarda O’Dwyerja.”

Mati študenta Julia O’Dwyer je za medije povedala, da je britanska vlada izdala njenega sina. “Če je Richard res storil kaznivo dejanje v Veliki Britaniji, naj mu tudi sodijo tu,” je dejala O’Dwyerjeva.

Študent bo prvi britanski državljan, ki ga bodo izročili tuji državi za takšen prestopek. Če bo spoznan za krivega, mu grozi tudi zaporna kazen. Njegov odvetnik je na sodišču trdil, da spletna stran ni sama shranjevala avtorskega gradiva, ampak je obiskovalce samo usmerjala k drugim stranem, podobno kot Google.

O’Dwyerja so aretirali novembra 2010 v Londonu. Policiji je priznal, da je lastnik spletnih strani TVShack.net in TVShack.cc. S spletnim oglaševanjem je zaslužil okoli 18.000 evrov na mesec. (STA)