Študija kaže, da Twitter odraža razpoloženje v družbi

Družabno omrežje Twitter lahko služi tudi kot kazalnik razpoloženja v družbi, so ugotovili britanski znanstveniki. Tako so med britanskimi uporabniki Twitterja oktobra 2010 in poleti 2011 zaznali val besa. Oktobra 2010 je britanska vlada napovedala varčevalne ukrepe, poleti 2011 pa je britanska mesta zajelo nasilje.

Znanstveniki z univerze Bristol so med julijem 2009 in januarjem letos preučili 484 milijonov tvitov od skoraj desetih milijonov uporabnikov. Pri tem so med drugim opazili, da je maja lani število jeznih sporočil na Twitterju znatno upadlo. Domnevajo, da bi bila lahko razlog poroka britanskega princa Williama in Kate Middleton, pa tudi več drugih pozitivnih dogodkov v tistem času.

Znanstveniki so še ugotovili, da prazniki, kot so božič, novo leto ali valentinovo pri ljudeh sprožajo enaka občutja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri analizi razpoloženja v družbi so si znanstveniki pomagali s seznami besed, ki izražajo čustva, kot so strah, jeza, veselje ali žalost. Ugotavljali so, kako pogosto se te besede pojavijo v tvitih. (STA)