Intel razširil ponudbo na področju pametnih telefonov

Predsednik in izvršni direktor podjetja Intel, Paul Otellini, je najavil številne novosti in predstavil načrte, katerih cilj je razširiti nabor izdelkov podjetja za pametne telefone in ekosistem strank. Med novostmi so tudi strateška sodelovanja s podjetji Orange, Lava International Ltd., ZTE in Visa.

Otellini je novosti predstavil na Intelovi konferenci za medije na svetovnem mobilnem kongresu. Poleg tega je predstavil tudi načrte podjetja, da razširi ponudbo sistemov na čipu (SoC) za pametne telefone, ter spregovoril o prihodnjem razvoju komunikacijskih izdelkov, s katerimi namerava podjetje na trgu pametnih telefonov zagotoviti višjo zmogljivost in več vrednosti.

Nove stranke na področju pametnih telefonov
Intel je že obstoječim dogovorom s podjetjema Motorola Mobility Inc. in Lenovo dodal nova partnerstva na področju razvoja naprav, kjer bo sodeloval s podjetji Orange, Lava International in ZTE.

Razvoj komunikacijskih izdelkov in sistemov na čipu za mobilne telefone

Intel je najavil načrte za tri nove sisteme na čipu za pametne telefone. Zmogljiva in energijsko učinkovita platforma Intel Atom Z2460, ki je nosila razvojno ime Medfield, bo sedaj podpirala hitrosti do 2 GHz.

Intel je najavil tudi procesor Atom Z2580, ki zagotavlja dvakrat višjo zmogljivost kot procesor Atom Z2460 in vključuje napredno rešitev za povezovanje z omrežji LTE, 3G in 2G. Intel bo prve procesorje Z2580 partnerjem za preizkuse zagotovil v drugi polovici letošnjega leta, izdelki za končne uporabnike pa bodo predvidoma na voljo v prvi polovici leta 2013.

Kot odgovor na nove priložnosti, ki se odpirajo na trgih v razvoju, kjer kupci želijo višjo vrednost za manj denarja, je Intel predstavil načrte za procesor Intel Atom Z2000.

Z2000 je namenjen cenovno ugodnim pametnim telefonom. Gre za hitro rastoč trg, ki naj bi po ocenah analitikov do leta 2015 zrasel na 500 milijonov prodanih enot1. Platforma vključuje procesor Atom s hitrostjo 1 GHz, ki zagotavlja odlično izkušnjo video vsebin in iger, uporabniki pa lahko dostopajo do spleta in uživajo v igrah za platformo Google Android. Platforma podpira modem Intel XMM 6265 3G HSPA+ s podporo za dve kartici SIM ter omrežja 2G in 3G. Uporabniki imajo tako več prilagodljivih možnosti pri izbiri glasovnih in podatkovnih paketov, kar omogoča prihranke. Intel bo prve procesorje Z2000 partnerjem za preizkuse zagotovil sredi letošnjega leta, izdelki za končne uporabnike pa bodo predvidoma na voljo v začetku leta 2013.

Ob najavi teh 32-nanometrskih tehnologij je Otellini spregovoril o tem, kako se bo procesor Atom razvijal hitreje, kot to narekuje Moorov zakon. Ob tem je povedal, da bo Intel operaterjem za potrditev v začetku naslednjega leta zagotovil 22-nanometrske sisteme na čipu, obenem pa podjetje že razvija 14-nanometrske sisteme.

Leta 2011 je Intel prodal več kot 400 milijonov platform za mobilne naprave. V skladu s temi uspehi je podjetje najavilo XMM 7160, napredno platformo za omrežja LTE/3G/2G s podporo za hitrosti prenosa podatkov 100 Mb/s k uporabniku in 50 Mb/s od uporabnika. Platforma ob tem podpira tudi omrežja HSPA+ s hitrostjo prenosa podatkov 42 Mb/s. Intel bo izdelek partnerjem za preizkuse zagotovil v drugem četrtletju letošnjega leta, izdelki za končne uporabnike pa bodo predvidoma na voljo pred koncem leta 2012.

Intel preizkuša tudi platformo XMM 6360, kompaktno rešitev za omrežja 3G in HSPA+, ki podpira hitrosti prenosa podatkov 42 Mb/s k uporabniku in 11,5 Mb/s od uporabnika. (aNET)