Arnes obeležuje 20-letnico delovanja

Javni zavod Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes) v letu 2012 obeležuje 20-letnico svojega delovanja. Ta jubilej bodo obeležili z zaokrožitvijo ponudbe svojih storitev, predstavili bodo tudi nekaj novosti.

“Predvsem pa se bomo osredotočili na to, kar smatramo za svoje poslanstvo: prenos znanja, združevanje izkušenj in spodbujanje uporabe informacijskih in komunikacijskih tehnologij v skupnosti, ki ji pripadamo,” so sporočili iz zavoda.

Tekom leta bodo pripravili vrsto predavanj in delavnic, vse skupaj pa sklenili z zaključnim dogodkom v novembru, na katerem se bodo na kratko spomnili zanimivejših skupnih korakov in uspehov, predstavili primere dobre prakse in pogledali, kakšne raziskovalne in izobraževalne mreže se bo spletalo v prihodnosti.

Ob tem bodo predstavili tudi slovenski prispevek k izgradnji evropskega izobraževalnega in raziskovalnega omrežja, ki se je začelo v 80. letih preteklega stoletja, ter izpostavili sodelovanje omrežne skupnosti kot gonilo razvoja tehnologije in njene uporabe.

Spomnili se bodo tudi na 20 let delovanja slovenskega nacionalnega registra, ki upravlja z vrhnjo domeno .si, in na polnoletnost stičišča ponudnikov internetnih storitev in vsebin v Sloveniji (SIX), ki ga upravlja Arnes.

Aprila bodo sodelovali kot lokalni soorganizator 64. RIPE-srečanja, na katerem bodo gostili preko 600 največjih strokovnjakov – ponudnikov internetnih storitev in upravljavcev omrežij – z vsega sveta.

Kot vsako leto bodo sodelovali pri organizaciji slovenskega IPv6-srečanja, ki pomembno prispeva k temu, da je Slovenija v samem svetovnem vrhu pripravljenosti na protokol IPv6.

Oktobra bodo kot soorganizator pomagali pri organizaciji konference o elektronski demokraciji E-dem 12, v znamenju 20 let interneta ljudi pa bo tudi Konferenca Arnes v okviru mednarodne multikonference SIRikt 2012. (STA)